Fåtal sorter klarar klimatkraven – här är listan

Mozzarella och parmaskinka får rött ljus av WWF.
Mozzarella och parmaskinka får rött ljus av WWF. Foto: Jurek Holzer

Gärna svenska ägg, viltkött och kravmärkt kyckling. Men undvik parmaskinka, importerat nötkött och mozzarella. Här är matsorterna som Världsnaturfonden uppmuntrar och avråder från.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Populära charkprodukter som parma- och serranoskinka, italiensk salami och tyska korvar ska man helst undvika, enligt WWF. Detta eftersom grisproduktionen i Frankrike, Tyskland och Spanien inte lever upp till samma krav på vad grisarna får i sig. Liksom för kycklingarna är andelen sojaprotein hög i fodret. Djurhållningen för grisar i länderna får även rött ljus av WWF.

Enligt Anna Richert, matexpert på WWF, är däremot charkprodukter som korv och pastejer att föredra framför exempelvis biff – eftersom man på vis tar tillvara på mindre eftertraktade delar på djuret.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons