Krympte chipspåsar – orsakade storm
Massor av matförpackningar har krympt de senaste åren. Kritikerna menar att det är ett sätt att smyghöja priset. SvD listar kända produkter som fått svenska konsumenter att gå i taket.
1 / 9
Mindre kaffeförpackningar fick ICA att sparka bakut
Bantade kaffeförpackningar har skapat stora rubriker de senaste åren. För några år sedan krympte Gevalia sina paket från 500 till 450 gram, samtidigt som de höjde priset. Beskedet fick många kaffeälskare att reagera kraftigt.
Företaget vägrade att svara.
Även ICA röt till och minskade under en tid sitt sortiment av Gevaliaprodukter i centrallagret. När Gevalia senare krympte ett annat paket – från 450 gram till 425 gram – startades det så kallade kaffeupproret på Facebook, som delats av tiotusentals svenskar.
När SvD frågade Gevalias ägare, Jacobs Douwe Egberts, om de höjt priset i samband med att de minskade förpackningen vägrade företaget att svara. Prishöjningen bekräftades i stället av Ica.
2 / 9
Löfbergs Lilas förklaring: Värnar om bönderna och miljön
Det är inte bara Gevalia som krympt sina förpackningar från 500 gram till 450 gram. Löfbergs Lila och Zoégas hade redan tidigare gjort samma sak.
Löfbergs medger att deras kaffe i dag kostar ”några ören mer per kopp” än tidigare, men förklarar prishöjningen med att bonden får mer betalt. Företaget säger också att de har börjat använda en ny – lite dyrare – förpackning där delar av den fossila plasten har ersatts med ett växtbaserat alternativ.
På Nestlé – som äger Zoégas – bedyrar man att de sänkte priset lika mycket som förpackningen minskade. Men företaget vägrar att ge SvD några exakta siffror.
– Vi är förhindrade att kommunicera vilka priser vi kommit överens om med våra kunder, säger Annelie Barkelund, informationschef på Nestlé Sverige, i ett mejl.
3 / 9
Icas drickkvarg – kastar sten i glashus
Bara en kort tid efter att Ica kritiserat Gevalias prishöjning hamnade företaget i blåsväder på alldeles egen hand.
Mer miljövänlig och bättre ur hygiensynpunkt.
När Tim Clark, 34, var och handlade på en Ica-butik i Stockholm lade han märke till att förpackningen med Icas egen drickkvarg hade minskat – från 350 till 330 milliliter. Men när han skulle betala var priset lika högt som tidigare, rapporterade Expressen för ett par år sedan.
Icas pressansvariga, Emelie Ericson, motiverar den mindre förpackningen med att den både är mer miljövänlig och bättre ur hygiensynpunkt.
4 / 9
Toblerone skyller på dyrare ingredienser
För några år sedan meddelade Mondelez – företaget som tillverkar schweiziska Toblerone – att det minskar förpackningen med den triangelformade chokladen som svar på stigande kostnader på flera ingredienser.
Kakan som tidigare vägde 170 gram har minskat till 150 gram, och den som vägt 400 gram har krympt till 360 gram.
Niklas Larsson, som är marknadsansvarig på Mondelez, motiverar de mindre förpackningarna med att priset på många av ingredienserna hade stigit.
– Vi bär alltid dessa kostnader så länge som det är möjligt, men i detta fall valde vi till slut att ändra vikten, säger han.
5 / 9
Chipspåsar har blivit mindre – förklaringen: Bättre kvalitet
Choklad är inte det enda fredagsmyset som blivit dyrare. Även chips kostar i dag mer än tidigare. Detta efter att både OLW och Estrella för några år sedan beslutat att krympa sina chipspåsar från 300 gram till 275 gram.
Smygbantningen orsakade en storm bland chipsälskare på sociala medier.
Vi valde att behålla samma pris och minska förpackningen.
Orkla (som äger OLW) förklarar beslutet att minska påsen med att de förbättrat kryddningen och valt större potatisar.
– I stället för att höja vårt pris valde vi den gången att behålla samma pris och minska förpackningen, säger Sofie Ek, kommunikationschef på Orkla Sverige.
Enligt EU:s regler får en förpackning inte ge sken av att innehålla mer än vad den gör. Men chipspåsar och till exempel frukostflingor tillhör undantagen eftersom vissa produkter kräver luft i påsen för att skydda innehållet från att smulas sönder.
6 / 9
Arlas filmjölk väger mer än den rymmer
Mejerijätten Arla har också gjort sig skyldigt till krympflation – genom att minska innehållet i sina filpaket.
Det hela uppdagades efter att en man hört av sig till Sveriges Radio. Han brukade äta två deciliter filmjölk om dagen och då gick filpaketet jämnt upp. Men en dag blev den sista portionen plötsligt mindre. När lyssnaren granskade paketet upptäckte han att det inte längre stod 1 liter på paketet utan 1 000 gram, vilket förklarade varför innehållet minskat.
Arlas presschef, Erik Bratthall, förklarar beslutet med att Livsmedelsverket 2013 ändrade sina rekommendationer. Produkter som äts med sked ska numera mätas i vikt, medan sånt som kan drickas ska mätas i volym.
7 / 9
Senapen bytte förpackning – för miljön
Slotts Original Senap har en ny förpackning, och innehållet har minskat från 490 till 450 gram. Priset är fortfarande detsamma. Till Råd & Rön säger företaget att det har gjorts utifrån ett återvinningsperspektiv.
– Många kunder anser att det är viktigt att vi använder plast på ett så hållbart sätt som möjligt. Som tillverkare bestämmer vi inte priset till konsument, det gör butikerna själva.
Kunderna orkade inte dricka hela juicen
Brämhults juice har har blivit ett populärt inslag i mataffären – trots att den kostar mer än de flesta juicer.
För ett drygt år sedan ersatte Brämhults sin enlitersflaska med en som rymmer 0,85 liter – medan den minsta flaskan minskade från 0,38 liter till 0,30 liter. Bantningen fick många kunder att reagera eftersom priset i butik inte sänktes lika mycket.
Stina Haglund, marknadschef på Brämhults, förklarar de mindre enlitersflaskorna med att flera konkurrenter också valt att krympa sina flaskor.
Att företaget även minskat den minsta flaskan förklarar hon så här:
– Det berodde helt och hållet på feedback från konsument om att nästan fyra deciliter var för mycket för direktkonsumtion. Alltför ofta orkade man inte dricka upp nästan fyra deciliter smoothie eller juice, säger Stina Haglund.
8 / 9
Santa Maria bytte ut ströaren – och fick plats med mindre
För snart fyra år sedan ändrade Santa Maria formen på sina kryddburkar för att förbättra funktionaliteten. Bland annat ersatte de ströaren på vissa kryddor med en halvmåneformad öppning, eftersom många konsumenter tog bort den gamla ströaren för att enklare kunna hälla kryddan i en måttsats.
Locket tar upp mer av totalhöjden.
Förändringen gjorde att innehållet i drygt hälften av kryddorna minskade med tre gram – eller nästan fyra procent.
– Anledningen till att det är lite mindre i vissa är att burkens höjd är lägre än innan. Den har samma diameter, men locket tar upp mer av totalhöjden, sa Eva Berglie, kommunikationschef för Paulig som äger Santa Maria, till SvD 2019.
Efter att många kunder reagerat negativt på den nya burken gjordes burken lägre tidigare i år, men mängden krydda är fortfarande densamma.
9 / 9
Magnumglassar blev mindre magnum – för hälsans skull
Magnum har länge varit en av Sveriges mest populära glassar, men också en av de största kaloribomberna. För några år sedan bestämde sig det brittisk-nederländska företaget Unilever – som ägt GB Glace i över 30 år – för att minska storleken på några sorter med runt tio procent.
Sandhya Forselius, pressansvarig på Unilever i Norden, säger att skälet till att glassarna krympt är att företaget velat minska antalet kalorier i de flesta av sina glassar till under 250.
– Hälsotrenden är stark och många konsumenter ber om att det ska bli enklare att välja ur ett hälsoperspektiv, säger Sandhya Forselius till SvD.
Magnum, som betyder stor på latin, har alltså blivit mindre magnum.

Krympflation – vad är det?