Dow Jones rasade 7 procent i New York

Linda Lyth är investeringsstrateg på Söderberg & Partners
Linda Lyth är investeringsstrateg på Söderberg & Partners Foto: Lars Pehrson

Efter kraftiga nedgångar i hela världen stängde Dow Jones 6,9 procent ned på torsdagen. Även Stockholmsbörsen föll brant stängde på minus 4,6 procent.

Jonas Ekblom, Johan Hellekant
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Torsdagskvällen bjöd fortsatt börsdramatik. I New York förstärktes börsnedgångarna och vid stängning klockan 22 svensk tid, hade Dow Jones storbolagsindex gått ned med 6,9 procent och det bredare S&P 500-indexet hade tappat 5,9 procent, samtidigt som det teknikorienterade Nasdaqs kompositindex var ned 5,3 procent.

Nedgångarna är de största sedan den 18 mars, då marknaden chockades av nedstängningen av det amerikanska samhället, i sig en konsekvens av viruspandemin.

Banker hörde till förlorarna. Citigroup rasade 13,4 procent och Bank of America föll 10,0 procent.

Det är i kölvattnet av den amerikanska centralbanken Federal Reserves möte i går som luften gick ur världens börser på torsdagen. I Stockholm stängde generalindex ned 4,6 procent, och de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen föll med hela 4,9 procent.

En anledning till pessimismen är de dystra prognoser som Fed kom med i samband med räntebeskedet i går. Arbetslösheten spås stiga till över 9 procent i slutet av året och ekonomin krympa med 6,5 procent.

– Det är en rejäl nedgång för amerikansk ekonomi, säger Annika Winsth.

Annons
Annons

En annan anledning till pessimismen var att Fed-chefen Jerome Powell också gav beskedet att inga nya stödåtgärder kommer att sjösättas i dagsläget – men centralbanken kommer inte heller avsluta några eller höja räntan de kommande åren.

Linda Lyth, investeringsstrateg på Söderberg & Partners, pekar på den centrala roll som stater och regeringar nu spelar för att hålla igång världens ekonomier genom stora stödpaket.

Hon pekar även på att det är just dessa enorma stödpengar har letat sig ut till världens börser och eldat på den senaste tidens börsuppgångar:

– Det är absolut en viktig faktor till varför börsen har gått så pass starkt som den  gjort den senaste tiden.

– Centralbanker och stater kommer att göra vad som krävs för att motverka en utdragen lågkonjunktur och det tror jag börserna fortsätter ta fasta på, säger hon.

Och just den amerikanska centralbanken spelar en central roll för alla världens börser – Stockholmsbörsen inkluderad.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth förklarar att alla följer USA extra noggrant i dagsläget.

Hon menar att det största orosmomentet är om europeiska och svenska sparare och företag skulle börja sälja amerikanska aktier i samband med ett nytt börsfall och att det i sin tur leder till en kraftigt försvagad dollar.

– Många aktörer utanför USA riskerar då att förlora dubbelt upp – både på börsfall och dollarfall. Ett sådant scenario har företag knappast försäkrat sig mot, sade Annika Winsth och konstaterade att amerikanska centralbanksstimulanser behövs just för att undvika sådana risker.

Annons
Annons
Stockholmsbörsen har på fyra dagar fallit med totalt 7 procent. Foto: Linus Sundahl-Djerf

En tilltagande oro märks alltså på alla världens börser. Även i Paris, Frankfurt och London slutade torsdagen mycket negativt. CAC40 stängde på minus 4,7 procent, DAX30 på minus 4,5 och FTSE100 på minus 4,0.

Börsrörelserna i Europa följde röda siffror från Asien, där bland annat Hongkong-, Tokyo- och Shanghaibörserna stängt på minus 2, 3, respektive 1 procent.

Men nedgångarna kommer efter flera veckors uppgångar. I slutet av förra veckan var Stockholmsbörsen nära att gå på plus sedan årsskiftet och hade återhämtat en stor del av det fall som inleddes i slutet av februari. Och även i New York har börserna varit ikapp tidigare fall, trots coronakrisen.

Nu frågar sig SEB-strategen Per Hammarlund om ”börsyran kommer av sig?”. I en analys under torsdagen menade han att börsfallen drivs ”av en försämring i global riskaptit på grund av rädsla för en ny våg av smittspridning i USA.”

Liknande tongångar hörs från Linda Lyth:

– Det syns en ökad smittspridning i USA, vilket medför en tilltagande oro för att världen ska gå i otakt och att vi kommer att få leva med det här viruset under lång tid, säger hon.

Men hon håller samtidigt öppet för att de senaste dagarnas börsoro bara är en svacka efter en enormt kraftig och snabb återhämtning.

– Börsen har en tendens att överreagera åt båda håll, säger hon.

Bland de stora svenska börsbolagen tappade NCC hela 9 procent och Alfa Laval samt Sandvik båda cirka 7,5 procent. Volvo, H&M och Handelsbanken föll alla cirka 7 procent. Bäst klarade sig Swedish Match och fastighetsbolag som Fabege och Nyfosa.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons