Herrgårdsliv i välskriven tappning

DOWNTON ABBEY. Ett gods på landet, herrskap och tjänstefolk, konflikter och kärlek – vi har sett det förr men nya brittiska serien Downton Abbey är så välskriven och välspelad att igenkänningen inte stör.

Astrid Söderbergh Widding
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vi har sett det förut, flera gånger, på film. Skådeplatsen: ett brittiskt lantgods (det kan för all del också vara franskt). Där myllrar av människor, och herrskap och tjänstefolk lever sina olika liv på skilda våningsplan. Klasskonflikter ligger på lur, intrigerna frodas, kärleken spirar och ond bråd död drabbar när det minst är väntat. Jean Renoirs klassiker Spelets regler från 1939 utspelas just före andra världskrigets utbrott. 2001 placerar sig Robert Altmans Gosford Park inom samma tidsram, och delar förutsättningarna med Renoir: släkt och vänner samlas under ett veckoslut på slottet för ett jaktparti. Spelet kan börja…

Manusförfattare till Gosford Park var en viss Julian Fellowes, som vann en välförtjänt Oscar för bästa originalmanuskript. Nog vet han vad han talar om när han skildrar brittisk överklass – han råkar nämligen, förutom skådespelare och författare, händelsevis vara baron.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons