Kommer Tiktok att förbjudas?

De senaste veckorna har det snackats mycket om Tiktok och att olika länder och företag vill förbjuda appen. SVT:s ”Lilla Aktuellt” är en av de som påverkas.

Annie Ericsson
Publicerad
Lilla Aktuellt publicerar både nyhetsvideor och hakar på trender på Tiktok. ”Jag har tagit bort Tiktok på min mobil”, säger Frasse. Foto: Linda Lidén

Under våren och sommaren har appen Tiktok blivit en fråga i världspolitiken. Indien har förbjudit Tiktok och USA, Storbritannien och Kanada funderar på att göra samma sak. Flera myndigheter och företag har också förbjudit appen för sin personal.

Men varför har det blivit såhär? Det finns it-säkerhetsexperter i flera länder som tror att Tiktok samarbetar med den kinesiska staten och lämnar ut användarnas personuppgifter. Om det är så kan kinesiska staten kartlägga människor och använda informationen utan att användarna vet om det.

Tas bort från telefoner

Förra veckan beslutade SVT:s säkerhetsavdelning att deras medarbetare inte ska ha Tiktok på sina arbetstelefoner. Det här har påverkat Lilla Aktuellt eftersom de använder appen för att ha kontakt med sina tittare.

– Det är en möjlighet att snacka med de som gillar vårt program. Och vi kan vara mer personliga, säger Viola.

– Eftersom många som tittar på Lilla Aktuellt hänger på Tiktok vill vi också vara där och veta vilka trender som finns. Och så hoppas vi att de som följer oss på Tiktok ska bli intresserade av oss och nyheter och vilja titta på vårt vanliga program, säger Frasse.

Lilla Aktuellt vill finnas på Tiktok för att se vad som trendar och kunna hålla kontakt med sina tittare. Foto: Linda Lidén

SVT tänker precis som många andra företag och myndigheter. Det är framförallt företagsinformation och företagsappar i telefonerna som företagen vill skydda.

– Vi säger aldrig att våra tittare borde följa oss på Tiktok eller ladda ner appen utan vi finns där för de barn som redan har appen, säger Viola.

– Och vi berättar i programmet om Tiktok-debatten och att det finns kritik mot appen. Men jag tycker att det är bra att frågan diskuteras och kan redas ut, säger Frasse.

Lilla Aktuellt kommer fortsätta med Tiktok. Redaktionen ska få en ny mobiltelefon som kommer användas till Tiktok och inte ha några andra appar eller uppgifter som är känsliga.

Vet var du har varit

Det är svårt att veta exakt vilka uppgifter från din telefon som appar kommer åt. Men en sak som många appar samlar in från användarna är platsinformation, alltså att de ser var du är. Det här tycker de flesta inte gör någonting. Men om man har viktiga och hemliga uppgifter på sin telefon, till exempel som politiker, så bör man vara försiktig med att ladda ner alla sociala appar.

Tiktoks ägare, företaget Bytedance, säger att de inte har kopplingar till Kinas regering.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons