RecensionNya romaner
Begäret styrs om – från mamman till dottern
Den förbjuda kärlekshistorien tilltalar på pappret, och debuterande Hanna Johansson kan beskriva skalandet av ett granatäpple så att det vattnas i läsarens mun. Men Sebastian Lönnlöv önskar sig en än mer brinnande, svällande och köttig bok än Antiken”.
En majoritet av all skönlitteratur kretsar kring begär i någon mening: efter kärlek, sex, makt eller pengar. De böcker som beskrivs med ordet begär tenderar däremot att ha ett mörkt grundstråk, samtidigt som de tar sig själva – och läsaren – på stort litterärt allvar. Ett antal av Marguerite Duras verk hör till denna kategori, liksom allt av Christine Falkenland, och till deras tematiska skara sällar sig nu även kritikern Hanna Johansson.
Johanssons debutroman skildrar en trettioårig kvinnas relation till sin äldre väninnas tonårsdotter. Den förbjudna kärleksaffären utspelar sig under några laddade sommar- och höstmånader i den grekiska staden Ermoupoli på ön Syros, dit den namnlösa huvudpersonen färdats för att besöka en konstnär hon känner begär till, men ändå upprätthåller en strikt vänskaplig relation med. Mot konstnärens dotter, den truliga Olga, känner hon först bara avundsjuk avsky – men allt eftersom veckorna går tar Olga helt över sin mammas plats i huvudpersonens tankar.