RecensionTeater

ÆdnanRytmiskt epos om samisk identitet

Lene Cecilia Sparrok, Nina Fex och Kristin Solberg i  ”Ædnan”, som bygger på Linnea Axelssons Augustprisade  bok.
Lene Cecilia Sparrok, Nina Fex och Kristin Solberg i ”Ædnan”, som bygger på Linnea Axelssons Augustprisade bok. Foto: Sören Vilks

Riksteatern och Giron Sámi Teáhter iscensätter dikteposet ”Ædnan” – en unik och poetiskt skildring av samiskt liv under ett sekel. Det blir en kollektiv skildring av kvinnoliv och brutal förnedring, men också om att hitta hem till den egna kulturen.

Lars Ring
Publicerad
Annons

Världen kan förstås också genom en renhjord. Naturen, med sin obarmhärtiga skönhet och kraft, är med den, eller mot den. Det folk som lever med och av renen följer den överallt, genom dalgångar och över berg. Renen vet inga gränser, flocken är en enda hav av silvrig, grå päls och av rörelsen mellan betesmarker. Den är del av en stundtals bister överlevnadskultur och har skapat en unik, schamanistisk världsbild. Den vet ingenting om statliga förordningar.

Linnea Axelsson skrev verseposet "Ædnan" 2018: en lyrisk dikt om ett sekel av samisk historia. Boken fick Augustpriset och SvD:s litteraturpris samma år. Det är en vacker text som delar blick med det folk som vandrat genom norra Skandinavien under långa tider. Den innehåller en rytm, flöden av verklighet som följer årstider, älvar och byten av betesmarker. Axelsson låter oss begripa världen genom samernas ögon. Hon skildrar förloppet genom en trio kvinnor ur skilda generationer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons