Nytt ljus över mörkläggningen

De nya uppgifterna motsäger Lars Danielssons version av vad som hände under katastrofdagen. Men de kastar samtidigt nytt ljus över den mörkläggning som skett.
Perspektiv | Uppgifterna på tsunamibanden

Publicerad
Nya datauppgifter gör att Lars Danielssons insats på katastrofdagen ifrågsätts igen.

Nya datauppgifter gör att Lars Danielssons insats på katastrofdagen ifrågsätts igen.

Annons

I mellandagarna 2004 låg svårt skadade svenskar kvar och plågades på överfulla sjukhus i Thailand. Regeringens handlingsförlamning upprörde många i Sverige. Statsminister Göran Perssons försvar för att hjälp dröjde var bland annat att någon på UD inte passat fax-apparaten.

I början av 2005 blev en katastrofkommission en politisk nödvändighet. Förmodligen kände taktikern Göran Persson ett behov att mildra den oundvikliga kritiken.
Flera tidigare utredningar hade föreslagit en särskild krisledning under statsministern, men Persson hade ingenting gjort. Det gällde därför att visa att han klarat krisen utan krisorgan.
I den försvarstaktiken blev den intensivt arbetande Lars Danielsson central. Danielsson hade full koll, hade gått igång direkt och talat med kabinettssekreterare Hans Dahlgren på UD tre gånger. UD hade krisen under kontroll, alltså behövde inte Danielsson och än mindre Persson ingripa.
Det var fasaden som visades upp för Katastrofkommissionen och
riksdagens konstitutionsutskott, KU. Men fasaden skulle rämna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons