Nobelordförande ångrade valet av Obama

Både Aung San Suu Kyi och Barack Obama har tilldelats Nobels fredspris – och bägge är med på listan över mest kontroversiella utnämningar.
Både Aung San Suu Kyi och Barack Obama har tilldelats Nobels fredspris – och bägge är med på listan över mest kontroversiella utnämningar. Foto: Aude Guerrucci /CNP via ZUMA Wire

EU, Barack Obama och Al Gore. Många fredspristagare har ansetts vara kontroversiella, orättvisa och rivit upp starka känslor. Här är några av de mest omtalade utnämningarna.

Elisa Amorelli, TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

När EU fick fredspriset retade det gallfeber på många, bland andra de tidigare pristagarna Desmond Tutu och den nordirländska fredskämpen Mairead Corrigan. Tillsammans med ett antal andra pristagare krävde de att utbetalningen av prispengarna till EU skulle stoppas.

Nobelkommittén motiverade sitt beslut med att EU bidragit till fredsbyggande och demokrati i Europa under sex årtionden. EU är "helt uppenbart inte en av de fredsförkämpar som Alfred Nobel föreställde sig" då han instiftade priset, kontrade motståndarna. Andra pekade på hur EU börjat bygga murar runt sig och hur det rimmade illa med fredstanken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons