ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya filmer

Gud finns, hennes namn är PetrunyaBryter mot patriarkatet i satirisk saga

Zorica Nusheva spelar huvudrollen i ”Gud finns, hennes namn är Petrunya”.
Zorica Nusheva spelar huvudrollen i ”Gud finns, hennes namn är Petrunya”. Foto: Folkets Bio

Petrunya är trött, tjock och fast hos sina föräldrar. Tills hon som första kvinna är den som fångar det träkors som varje januari släpps ner i floden av en präst. Segern över männen blir början på Petrunyas revolution.

Jon Asp
Publicerad
Annons

Har kvinnan inte rätt till lycka? Det är den yttersta frågan som ställs i det nordmakedonska dramat ”Gud finns, hennes namn är Petrunya”. Eller åtminstone som titelpersonen gör sitt yttersta för att ställa. För 30-plussaren Petrunya har tillvaron gått i stå. Trots att hon är utbildad historiker saknar Petrunya jobb eller annan meningsfull sysselsättning – trött, tjock och fast i de åldrade föräldrarnas utsiktslösa boning.

På väg från en förödmjukande arbetsintervju, där fabrikschefen trakasserat henne efter noter (trots, eller på grund av, att han också funnit henne omöjlig att ligga med), kastar sig Petrunya i vattnet. Men inte för att ända sina dagar, utan för att inför en stor församling påpassligt sno åt sig det utkastade träkors som enligt traditionen ska göra mottagaren lycklig. Kruxet är bara att Petrunya är kvinna och att hon dykt framför ögonen på hundratals barbröstade män som spottar testosteron i iver att lägga beslag på korset. Kyrkans män tar först kvinnan i försvar men ändrar sig fort när de märker församlingens reaktioner, varpå polisen kopplas på för utredning och förhör.

Laddar…