Euron – en nackad kyckling

Äntligen, äntligen hade tyskarna börjat vänja sig vid euron. Och så nu detta: den gemensamma valutan på väg att bli som den gamla tidens pesetas eller – förmodligen ännu värre en grekisk drachme – och därmed en av alla dessa mjukisvalutor som tyskarna i decennier betraktade som leksakspengar.

Publicerad
Annons

Tyskarna hörde till de mest skeptiska när euron infördes för snart tio år sedan. De var livrädda för stigande priser och betecknade euron som en ”teuro”, en anspelning på tyska ordet för dyrt. Men sedan dess har D-markens förespråkare blivit en minoritet. Häromveckan var det bara 9 procent av de tillfrågade som trodde att den tyska hårdvalutan någonsin skulle återinföras.

Allt detta är nu makulatur. Krismötet i Bryssel natten till måndagen innebär inget mindre än att de tyska skattebetalarna går i godo för skulder på 147 miljarder euro, den tyska andelen av krisprogrammet. I första enkäter vill nu hela 54 procent av de tillfrågade att D-marken införs igen. I annat fall ser de sina besparingar smälta som smör i solen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons