Dagbok från en vandring genom Fattigsverige

VAGABOND Under åren 1870–71 vandrar skrivaren Carl Petter Jonsson genom södra Sverige. I sin dagbok redogör han med gott humör för lokala sedvänjor i emigrationens spår. Men mot dagbokens slut mörknar tonen, och rapporterna från fransk-tyska kriget blir allt fler.

Magnus Halldin
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Litteraturens utkanter myllrar av dagboksförfattare, reseskildrare och brevskrivare som i sina verk samlat livserfarenhet och skildrat sin tid. Genom deras ord träder vi i kontakt med avlägsna platser och människor som skulle vara bortglömda om det inte vore för dessa skrivande vittnen. För eftervärlden framstår de som representanter för sina epoker, och många av dem är omistliga: Marco Polo, Madame de Sévigné, Samuel Pepys.

Till representanterna skulle jag vilja foga en särling. Inte för att han uträttat något som konstnärligt ligger i närheten av vad dessa stilister åstadkommit, utan för att han har skrivit en text som glimtvis har en oavsiktlig litterär effekt, och som med sin oroliga växling mellan lycklig sinnlighet och registrerande kyla gör ett intryck av absolut uppriktighet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons