Analys

Jan Blomgren:”Usama bin Ladins död väcker frågetecken”

Jan Blomgren

Det amerikanska folket jublar, president Barack Obama tar viktiga poäng inför stundande presidentval och symbolvärdet är oerhört högt. Men för den internationella kampen mot terrorism betyder inte Usama bin Ladins död särskilt mycket.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

USA har jagat Usama bin Ladin, ansedd som ledare för terrornätverket al-Qaida, allt sedan attentaten mot New York och Washington den 11 september 2001. Dåvarande president George Bush satsade oerhört mycket pengar och prestige för att få bin Ladin fångad eller dödad - men som en gäckande skugga har han hållit sig undan. Jublet, lättnaden och revanschglädjen i USA är lättförståelig - precis som president Obamas stolthet.

Men vi måste ha klart för oss att det sannolikt var många år sedan Usama bin Ladin hade någon praktisk betydelse för al-Qaidas verksamhet på fältet. För kampen mot terrorism hade det varit en betydligt större seger om bin Ladins nära medarbetare och nummer två i rangordning inom al-Qaida, Ayman al-Zawahari, hade dödats. Denne 60-årige egyptier lärde känna bin Ladin redan 1991 i Pakistan och många tror att det var han som i praktiken låg bakom attackerna den 11 september.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons