Fynd: Smöranka för fem kronor gav halv miljon

Från loppmarknaden eller mormors bokhylla, via expertvärdering till det stora, oväntade klippet. Antikrundan är inne på 26:e säsongen. ”Det kan vara precis vad som helst, från ingenting till fantastiska skatter. Det är tjusningen”, säger experten Bo Knutsson. Bläddra dig vidare och läs om fynden.

Jan Majlard
Publicerad
Annons

Glasvas
Lars i Karlskrona tog 2014 med sig glasvasen som han ärvt av sin farmor. Hon hade fått den i present av en granne i Ängelholm. Lars funderade på om vasen skulle vara värd två tusen kronor. Expert Bo Knutsson behövde inte lång betänketid på sig för att konstatera att värdet var mer. ”Jag fick gåshud. Vicke Lindstrand från 1937. Motivet var verkligen häftigt: en flygel fångad uppifrån, med notskrift och en sångerska med öppen mun”, berättar Bo Knutsson om vasen från Orrefors. Värderingen gav mersmak: 300 000 kronor.

Smöranka
”Vi brinner för historierna. Om det är ett en stol, en vas eller att armband spelar ingen roll”, säger Pernilla Månsson Colt, producent. Mannen som visade upp sin smöranka i Ronneby 2007 berättade att han prutat ner den från tio till fem kronor på en loppmarknad. Experten Björn Gremner konstaterade att det var äkta kinesiskt porslin och värderade den till 150 000 kronor. Fyndpotentialen slutade inte där. Mannen sålde senare sin smöranka på en auktion. Pris: 500 000 kronor!

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons