Förändrade sångideal ger barn sämre sångröst

Är barns ljusa änglaröster ett minne blott? Kunskapsbrist och förändrade sångideal leder till att barn i dag fått svårt att sjunga. Gunnel Fagius, musikpedagog och forskare, har studerat barnsången och startat projektet ”Sjung nu! Rädda barnsången”.

Jenny Leonardz
Publicerad
Annons

Det utvecklas fler ”brummare” i dag än tidigare. Det är den sorgliga slutsatsen av Gunnel Fagius forskning vid Körcentrum, Uppsala universitet. Med ”brummare” menar hon barn som har svårt att bland annat sjunga unisont. Inte för att de är omusikaliska utan för att de har svårt med rösten.

- En orsak är att vuxna sjunger i för låga röstlägen med barnen, säger Gunnel Fagius, som berättar om sin och logopeden Maria Söderstens studier i dag på en nationell konferens i Stockholm om barns sång, där bland andra också den engelske röstforskaren Graham Welch medverkar. En annan orsak är dagens populärsångideal. Barns vokala förebilder är i dag ofta en röst som klingar starkt i låga lägen med hjälp av mikrofon, vilket barns stämband inte klarar. Men många barn, särskilt flickor, tycker att det känns löjligt att sjunga i sina naturliga ljusa lägen och försöker i stället härma vuxna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons