Lång och svajig väg ut ur depression
AKTIV SJUKDOMSKAMP. Depression är den sjukdom som tar flest friska år från en människas liv, enligt WHO. Ändå talar vi helst tyst om våra dystra besvär. En som vill ändra på detta är Tony Wallgren. Han har haft återkommande depressioner sedan 20-årsåldern. Värst var år 1997, då lade han in sig på en psykiatrisk avdelning för behandling. Sedan dess har hans sinnesstämning blivit mer stabil. Idag leder han självhjälpsgrupper för deprimerade och är coach för personer som nyligen fått diagnosen bipolär sjukdom.
Att visa upp sig med namn och bild i tidningen för att berätta om sina depressioner är inte en självklarhet – inte ens år 2008 när de flesta vinklar av våra intima liv redan har exponerats av tv-kameror i närgångna reportage. Hade det varit en kroppslig sjukdom vore det nog lite lättare. Fortfarande finns en gammal skamstämpel kring de själsliga sjukdomarna trots att så många drabbas av dem. Ungefär varannan kvinna och var fjärde man får en depression någon gång i livet, enligt en svensk studie. De flesta av dem som drabbats en gång blir sjuka igen. Omkring fem procent av alla vuxna tar någon gång hjälp av sjukvården på grund av depression. Depressionssjukdomar är bland de största orsakerna till ohälsa, produktivitetsbortfall och arbetsoförmåga i hela världen, enligt WHO.
Tony Wallgren vill avdramatisera bilden av depressionssjukdom. Ändå frågade han många till råds innan han bestämde sig för att vara med i SvD. Först barnen och sambon, sedan arbetskamraterna och så vänner som själva har psykiska sjukdomar.