Recension

Solidaritetens betydelse. Kampen mot apartheid i Sydafrika och framväxten av det globala civilsamhälletSolidariteten blev Sydafrikas räddning

Apartheidregimen i Sydafrika symboliserade under 1900-talets andra hälft kolonialvälde och rasism. Systematiskt förtryckte regimen den svarta majoritetsbefolkningen och först 1994 kunde demokratiska val hållas i Sydafrika. Bidragande till regimens fall var den starka antiapartheidrörelsen både inom och utom landet. Och det är denna rörelse framför allt i Sverige och Storbritannien som sociologen Håkan Thörn analyserar i ”Solidaritetens betydelse”.

Kim Salomon
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Antiapartheidrörelsen var tillsammans med antikärnvapenrörelsen en av efterkrigstidens första stora transnationella rörelser. På agendan fanns mänskliga rättigheter, men också antiimperialism, avkolonialisering, nationellt självbestämmande och antikapitalism. Ideologiskt var rörelsen förvisso heterogen, men för många i väst blev den en ögonöppnare och fanns i Vietnamrörelsens, kvinnorörelsens, miljörörelsens och antikärnkraftrörelsens rotsystem.

Bokens infallsvinklar är förstås sociologiska. I fokus står globaliseringens, mediernas och solidaritetens betydelse. Thörn intresserar sig för rörelsens förutsättningar, bland annat de begrepp, symboler och idéer som rörelsens medlemmar identifierade sig med. För många var engagemanget mot apartheidsystemet en livsstil som manifesterades genom att bära t-shirts och knappar, genom att delta i demonstrationer, stödkonserter och bojkott mot sydafrikanska varor. Medlemmar och sympatisörer handlade politiskt inte bara som medborgare utan också som konsumenter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons