Tystnad från riskkapitalet

Tre riskkapitalbolag äger några av de största vårdkoncernerna i Sverige som tillsammans ­omsätter 12 miljarder om året. Men när det gäller de egna affärs­metoderna vill de inte svara på några frågor.

Olle Nygårds, Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Attendo, Capio och Carema ägs av riskkapitalbolagen IK Investment Partners, Nordic Capital och Triton. SvD Näringsliv har i tidigare artiklar visat att bolagen gör vinster på verksamheten vars intäkter till 98 procent kommer från skattemedel. Detta samtidigt som de själva, via ett avancerat skatteupplägg, inte betalar en krona i bolagsskatt i Sverige enligt Skatteverket.

Men det är inget som de själva vill diskutera. SvD Näringsliv har ställt ett antal frågor om skatteplaneringen, bland annat om de ser något motsatsförhållande till att minimera skattebetalningarna i företag som själva lever på skattemedel och om det finns risk för att de undervärderar sin legitimitet som ägare till välfärdsföretag. Men svaren uteblir. Helena Stjernholm, partner på IK Investment Partners, meddelar via bolagets kommunikationschef att hon inte vill svara på några frågor. Även Nordic ­Capitals styrelseordförande Robert Andréen har trots upprepade påstötningar valt att inte återkomma.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons