ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Frukost matbloggarnas favoritmål

Frukost har seglat upp som ett stort intresse bland många matbloggare – både yngre som håller frukosten som främsta måltid och de med mer erfarenhet av matlagning som nyupptäckt det viktiga morgonmålet.

Karin O’Mahony
Publicerad
Annons
Sofie Geijer Persson, 15, äter gärna gröt i olika former – stekt eller med bär – till frukost. Hon använder helst osötade produkter och smaksätter själv med kryddor, frukt och bär. Foto: THERESE JAHNSSON
Linn Berglund: Det finns inget som kan slå gröt i alla dess former, med tillbehör som nötter, frukt, bär och kanse lite keso. Foto: LINN BERGLUND
Camilla Sundberg: Det är nog något åt råhållet. Frysta blåbär och fryst banan som man mixar med cashewgrädde, alltså cashewnötter med vatten, är väldigt gott. Foto: CAMILLA SUNDBERG:
Victoria Andersson: DAvogröt är en riktig turbofrukost. Man tar två deciliter youghurt och en deciliter havregryn och låter svälla i kylen över natten. Sen kan man toppa med vad man vill. Foto: VICTORIA ANDERSSON:
Annons
Annons
Sofie Geijer Persson: Just nu får jag nog säga stekt äppelgröt (rivet äppel i gröten), hallon, kesella och kardemumma. Foto: SOFIE GEIJER PERSSON

Det brukade vara en reprimand från dem som gnäller på alltför personliga bloggare: ”De skriver ju till och med vad de äter till frukost!” Men just det personliga är vad som verkar locka läsare – för hur ska man annars förklara att det har börjat dyka upp bilder på bärdekorerade gröttallrikar och löskokta ägg i allt fler livsstilsbloggar?

–Jag tror folk gillar att se vad andra äter. Frukostbloggen känns lite som den nya modebloggen, och det är ju en fin utveckling, säger Camilla Sundberg som har bloggen 365 Days of Breakfast sedan snart ett år tillbaka.

Hon är 32 år, jobbar som fotograf och menar att bilderna är extra viktiga. Själv startade hon sin blogg för att börja äta bättre frukost, något som hon tidigare inte brytt sig särskilt mycket om, trots att hon är intresserad av att laga mat. Som ett resultat av bloggandet tycker Camilla Sundberg att hon blivit mer medveten om vad hon stoppar i sig – bland annat har hon slutat äta kött och produkter med vitt mjöl.

–Min första frukost som jag lade upp på bloggen var en brunchliknande sak med bacon och ägg. Det är lite intressant att se, nu när det snart har gått ett år, att den nästan enbart består av mat som jag inte äter i dag, säger Camilla Sundberg

–Och nu skulle jag aldrig kunna gå en hel dag utan att äta frukost. Det är en väldigt bra sak som det här lett till.

Annons
Annons

Frukostbloggen känns lite som den nya modebloggen, och det är ju en fin utveckling. Camilla Sundberg, som har bloggen 365 Days of Breakfast.

Att matbloggandet också börjat krypa nedåt i åldrarna är inte minst Sofie Geijer Persson, 15 år, som har bloggen Food and health in my way ett exempel på. Bloggen handlar inte bara om frukost, utan om mat i allmänhet. Men frukosten är en viktig del.

–Det är ofta på frukostinläggen jag får kommentarer som “åh vad fint, vad gott det ser ut”.

Också för Sofie är frukosten viktig. Hon äter till exempel gärna stekt gröt, som hon gör på en egen grynblandning med bär och nötter, eller olika yoghurtblandningar.

–Jag brukar använda naturella produkter och smaksätta själv med bär och kryddor istället för att köpa sötade produkter med mycket konstgjorda ämnen i. Jag vill helt enkelt ha rena produkter från grunden.

Men en god matstart på dagen är inte självklar för unga tjejer. En undersökning från Folkhälsoinstitutet, som SvD tidigare skrivit om, visar att en av tre 15-åriga tjejer hoppar över frukosten minst två skoldagar i veckan.

–En del kanske skippar den för att de tror att man får i sig för mycket kalorier om man äter frukost varje dag. Jag tycker det ger en bra början på dagen, man blir hängig och har inte så mycket energi om man hoppar över frukosten, säger Sofie Geijer Persson.

En annan yngre bloggare med inriktning på frukost är Victoria Andersson, 18, som varje dag lägger upp bilder och recept på bloggen Frukostera. Hon började blogga just för att hon alltid gillat goda frukostar – en måltid hon, till skillnad från många andra, gärna varierar från dag till dag. De flesta av oss äter nog fortfarande samma ostsmörgåsar varje morgon.

Annons
Annons

–Det kanske beror på tröttheten, att man hellre väljer att sova en halvtimme extra än att gå upp och göra i ordning mat. Personligen får jag mer energi av att hinna få i mig en bra frukost än att sova längre, säger Victoria Andersson.

På bloggen syns bland annat curryomelett med paprika, pannkaka med plommon och honung, kesellabägare med bär och nötter och Victoria Andersson planerar att ge ut en kokbok med frukostrecept på eget förlag. Hon lagar mest efter eget huvud – men får också inspiration av andra bloggare. Och andra av henne.

En läsare är Linn Berglund, 20, som själv skriver mer allmänt om mat och hälsa på bloggen Linns hälsoglädje. Hon märkte att det gick snabbt att få läsare och tror att det beror på ett växande matintresse överlag. För egen del väcktes intresset när hon började träna.

–Då blir man mer medveten vad man behöver äta. Jag morgontränar mycket, så frukosten är extra viktig för mig. Först var jag väldigt fast i grötträsket, men sedan började jag variera mig mer.

Inte sällan när man talar om unga tjejer och bloggar ställs frågan om vilka ideal det är som förmedlas till andra.

–Jag vill inspirera andra till en hälsosammare livsstil. Att våga variera sig och testa nya grejor. Lever man hälsosamt rent allmänt kan man också äta godis, pizza och glass. Många ser världen så extremt i svart eller vitt. Jag vill få dem att tänka lagom, säger Linn Berglund.

Samtidigt är det viktigt för henne, liksom de andra intervjuade, att ha en lättsammare inställning till mat.

–Ett sätt kan vara att inte planera så mycket, med undantag för om man har väldigt bråttom på morgonen, då kan det vara bra att fixa något kvällen innan. Jag tänker oftast inte ut vad jag ska äta – jag ställer mig vid kylen och frågar mig själv vad jag är sugen på i dag och så slänger jag ihop nåt, säger Linn Berglund.

LÄS OCKSÅ:
Bloggarnas egna frukosttips – få inspiration

Annons
Annons