Gratisappar retar bransch

Den som har släkt och vänner utomlands kan ringa billigt med hjälp av olika appar. Men tjänsterna ingår inte i alla abonnemang. På det sättet hoppas operatörerna kunna försvara sina traditionella affärsmodeller.

Tove Carlén
Publicerad
Annons

Det började med Skype men i dag finns det många alternativ för den som inte vill ringa med de traditionella operatörerna. Svenska Rebtel och amerikanska Viber är bara två exempel på aktörer som erbjuder gratis mobilsamtal till sina användare. Gratisalternativen bygger på att både den som ringer och den som tar emot samtalet har laddat ner appen. Men Skype med flera erbjuder också billigare utlandssamtal där det räcker med att mottagaren har en telefon – fast eller mobil.

Alla traditionella operatörer förbereder sig för en utveckling där allt fler använder möjligheterna att ringa billigt över nätet. Avtal hos alla operatörer för de billigare abonnemangen innehåller regler som begränsar användningen av ip-telefoni. Telenor skriver till exempel att ”abonnemanget omfattar ej IP-telefoni”. Hos TeliaSonera heter det att: ”i detta abonnemang ingår inte MVoIP (Mobile Voice over IP).”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons