Perspektiv: USA förhandlar med talibanerna

Den sjunde oktober 2001 inledde USA kriget i Afghanistan och talibanerna fördrevs snabbt från makten. Men det som USA trodde skulle bli ett relativt snabbt krig har förbytts till en mardröm. Nio år senare tvingas nu USA till fredssamtal med talibanerna.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

Enligt flera inofficiella, men välunderrättade källor, har USA inlett förhandlingar med talibanerna. Det sker inte direkt utan via medling av Pakistan och Saudiarabien. Diskussionerna är ett tecken på att kriget fortsätter att utvecklas negativt för USA och dess allierade i den internationella säkerhetsstyrkan Isaf. Talibanerna har i dag egna nätverk i 33 av Afghanistans 34 provinser och det tycks alltmer uppenbart att kriget inte kan vinnas med militär styrka.

Under nästa år inleds den amerikanska presidentvalskampanjen och kriget har redan blivit en stor belastning för president Barack Obama, som noterat sina lägsta siffror i opinionsundersökningar nyligen. Hittills i år har 364 amerikanska soldater dödats i Afghanistan, jämfört med 317 i fjol och 155 soldater 2008. Obama behöver därför tillkännage ett tillbakadragande för att inte förlora ytterligare i popularitet. Frågan är hur det ska kunna ske utan förlorad internationell prestige. Det är mot den bakgrunden de nu inledda indirekta samtalen med talibanerna ska ses.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons