Ipad bäddar för censur

DEBATT. Apple hotar inte yttrandefriheten, men genom att förhandsgranska materialet som de distribuerar bedriver de per definition censur. Ju större inflytande de får, desto större blir därför risken för självcensur.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Censur är ett ofta missbrukat ord. När Youtube avlägsnar filmklipp eller när Google utan förvarning raderar en blogg från sitt blogghotell kan det visserligen vara förödande för vissa människors möjlighet att komma till tals, men det är i strikt mening inte fråga om censur. Censur betyder i själva verket inget annat än förhandsgranskning. Att på förhand granska vad som publiceras är en självklarhet i Svenska Dagbladet och andra papperstidningar. På tidningar har dock den som ansvarar för besluten ett ansikte: ansvarig utgivare. Dessutom konkurrerar i bästa fall tidningarna och väljer att publicera olika saker. Med andra ord har den som bannlyses från ett forum – precis som på nätet – alla möjligheter att söka sig till ett nytt.

Pluralism betyder inte att alla yttranden alltid måste släppas fram, utan att olika normer ständigt får brytas mot varandra. För att uttrycka saken aningen tillspetsat: bästa motgiftet mot censur är en mångfald av censorer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons