Varför så tyst Olofsson?

Nya uppgifter i Saab­affären granskas nu av Riksgälden. Det innebär att regeringens viktiga lånegaranti kan dras ­tillbaka. Är det därför det är knäpptyst från närings­minister Maud Olofsson?

Carolina Neurath
Publicerad
Annons

Den 26 januari kablade regeringen ut ett pressmeddelande med rubriken: Regeringen beviljar kreditgaranti till Saab Automobile. Maud Olofsson höll presskonferens och kunde stolt berätta att regeringen nu kommer att ge Saab den nödvändiga lånegaranti som behövs för lånet på 4 miljarder kronor hos Europeiska investeringsbanken (EIB). Riksgälden, som har till uppdrag att granska affären, hade gett regeringen klartecken. Allt var frid och fröjd och på näringsdepartementet kunde man dansa segerdansen i hopp om att Saabaffären var avgjord.

Vad som inte har framkommit lika tydligt och som regeringen verkar vilja tona ner är att Riksgälden ska utfärda en ny slutrapport innan lånet kan ges. Att Saabs säkerheter räcker har varit klart en tid, men den stora frågan är om Spyker verkligen kan köpa Saab och driva bolaget lönsamt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons