ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kontrakt bra för missbrukare

Bra eftervård till tunga missbrukare lönar sig. Det visar en utvärdering av satsningen ”ett kontrakt för livet” som i dag överlämnas till regeringen. Sju av 10 tvångsomhändertagna missbrukare som skrev under kontraktet var sex månader efter behandling antingen drogfria eller hade en betydligt förbättrad drogsituation.

Patrik Ekström
Publicerad

– Vi hade redan innan projektet sattes igång internationellt sett ganska låg återfallsfrekvens. Men sju av tio, det är bättre än man kan förvänta sig i denna grupp som alltså är de sämsta av de sämsta, säger Therese Reitan, forskningsledare på Statens Institutionsstyrelse, Sis.

Att falla tillbaka i dåliga vanor har tidigare varit regel snarare än undantag för tunga missbrukare som tvångsvårdats på LVM-hem. Men genom regeringens satsning på ekonomiskt stöd till kommuner som erbjuder hela vårdpaket genom ”ett kontrakt för livet”-avtal har den dystra statistiken väsentligt förbättrats. Betydligt fler får behandling och sju av tio missbrukare som skrivit under kontraktet har en klart förbättrad drogsituation sex månader efter behandling. Vid en liknande undersökning från 2000 hade bara fyra av tio förbättrad drogsituation efter behandling.

Laddar…