ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Ensam i Berlin

Fallada skildrade nazisternas förtryck med ny skärpa

MÄNSKLIGT MOD Mitt i förnedringen vinner Hans Falladas hjälte en moralisk seger när han ser den nazistiske kommissarien bryta samman. Kaj Schueler läser en bladvändare om människor som gjorde motstånd mot Hitler.

Kaj Schueler
Uppdaterad
Publicerad

Den tyske författaren Hans Fallada fick aldrig se sin roman ”Jeder stirbt für sich allein” tryckt mellan hårda pärmar. En kort tid innan boken utkom i Tyskland dog han, bortkopplad från omvärlden, på ett sjukhus i Berlin. Dödsorsaken var hjärtsvikt, sannolikt orsakad av ett långt liv i sprit- och drogmissbruk. Den nya boken som mottogs av ett sargat och splittrat Tyskland är en av de främsta tyskspråkiga romaner som skrivits om motståndet mot nazismen.

Den blev en stor framgång och det talades om att Fallada hittat tillbaka till det författarjag som skrivit romaner som ”Hur skall det gå med Pinnebergs?” och ”Varg bland vargar”. Den redigerade version som utkom 1947 trycktes upp i flera tyska upplagor och översattes till svenska, där den under titeln ”En mot alla” utkom på Bonniers 1948.

Laddar…