Pophumorn blomstrar

En ny generation unga, amerikanska komiker har slagit sig fram på New Yorks humorscen. De ser ut som popstjärnor, uppträder på rockklubbar och hyllar Andy Kaufman. Martin Gelin har träffat komikerna som kommer att ta Jerry Seinfelds jobb.

Martin Gelin
Publicerad
Annons

NEW YORK Det är söndagkväll och hela staden sitter hemma och tittar på årets största sportevenmang Superbowl.
Men på rockklubben Piano's på Lower East Side är allt som vanligt - det luktar utspilld öl, flanellskjortor och hårvårdsprodukter som får folk att se nyvakna ut.
Stället är fullsmockat av downtownhipsters som hellre tillbringar kvällen med alternativ ståuppkomedi än med amerikansk fotboll.
På den lilla scenen står ett trumset, en ensam mikrofon och komikern Demetri Martin, i slitna jeans, röd huvtröja och en fluffig, mörbrun hårhjälm med en karakteristisk lock i luggen.
Han inleder sitt uppträdande med att snabbt rabbla upp de mest kända klyschorna bland ståuppkomiker i dag.

– Det är svårt att dejta, vita och svarta människor är olika och några i publiken ser roliga ut. Så, nu är det avklarat.
Publiken fnissar lite förstrött. Demetri gör anteckningar på ett papper. Han ger betyg till varje skämt, i en skala mellan ett och tio. Inte hur kul det är, utan hur publiken reagerar på det.
Han
försöker med ett till.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons