ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

USA-soldater intar Röda torget

En stor militärparad på Röda torget framför ögonen på landets makthavare och unga flickor som uppvaktar krigsveteraner med röda nejlikor i Segerparken. Det ryska firandet av minnet av freden efter andra världskriget saknar motstycke.

Jan Blomgren
Publicerad

När Ryssland idag firar segerdagen med sedvanlig parad på Röda torget finns dock ett unikt inslag. Amerikanska, franska, brittiska och till och med polska trupper kommer också att marschera på det mäktiga Röda torget och göra honnör för bland andra president Dmitrij Medvedev och premiärminister Putin på första parkett vid Leninmausoleet.

Det har aldrig skett tidigare och kan, med en positiv tolkning, tas symboliskt som ett tecken på en förbättrad relation mellan Ryssland och Väst. USA:s president Barack Obama och hans ryske kollega Dmitrij Medvedev är också angelägna om att betona det nya varmare klimatet mellan världens tidigare två supermakter. Den 25 april, på årsdagen av det historiska handslaget vid floden Elbe, kom ett gemensamt uttalande på de båda presidenternas officiella hemsidor.

Laddar…