Krönika

Mikael Mölstad:Konsten att servera perfekt champagne på picknick

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad är ingen vän stor av picknickar. Men ska man ändå sitta i gräset och äta har han värdefulla tips för såväl mat som dryck. Bland annat att ordna långrev med vin i vatten.

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons
Foto: COLOURBOX

Bra förberedelser är en förutsättning för en lyckad picknick. Det vet alla erfarna picknickare. Allt som behövs ska finnas med - men inget annat. Och det är just det: det krävs kunskap för att veta vad som behövs.

Packa lätt och praktiskt. Men låt det inte gå till överdrift med mjukplastglas och papperstallrikar i sladdrigt engångsmaterial. Det finns snygga plastglas och tallrikar i hårdplast.

Gör maten lättserverad utan krav på bestick. Helst plockmat utan drypande dressing. Välj dina viner utifrån det du gillar. Men ta inga kraftiga röda viner eller fylligt ekade vitviner. Picknick lämpar sig för vin med frisk sötaktig frukt och god syra. Vinerna ska ju passa till blandade smaker - ungefär som på en buffé.

Annons
Annons

Själv väljer jag gärna riesling eller sauvignon blanc, sydfranska roséer och lätta rödviner som Beaujolais, Chianti och Valpolicella eller finosherry. Som vanligt förordar jag flaskviner. Dina boxfavoriter kan säkert också passa. Men ärligt talat: hur kul är det med tre liter samma-lika upplevelse?

Dessutom är boxlådan otymplig att bära omkring på när man ska ut på riktig picknick. Tar du bort själva kartongen får du en sladdrig påse med tappkran som är som gjord för att spilla omkring vinet med. Men, tänker du, flaskor är tunga och de krossas om man tappar dem?

Låt mig då presentera mitt picknicktrick: en långrev med vin. Samla på dig pet eller andra plastflaskor och fyll dem med de viner du vill ta med. Javisst, du kan ta boxvin också.

När flaskorna är packade lägger du även ner några meter rejält snöre. På picknickplatsen binder du ihop flaskorna som en långrev och sänker ner dem i närmaste vattensamling - ett vattendrag, en sjö eller rent av havet. Rött, vitt eller rosé - allt åker med. Sedan är det bara att hissa upp de kylda plastflaskorna efterhand. Även rött vin som kylts är gott - det blir snart nog tempererat ändå.

Vill du överraska rejält åker du till picknickstället dagen innan med din flasklångrev och sänker ner den på ett säkert ställe. Det blir garanterat succé.

Planerar du en romantisk picknick med din käresta så lanserade den legendariske vinskribenten Hugh Johnsson det perfekta tricket: välj ut en underbar plats för ert picknickmöte och gräv i förväg ner en flaska champagne inrullad i en våt tidning på platsen.

När din partner konstaterar att du glömt det utlovade bubblet går du bara lugnt bort och plockar fram flaskan under en markerad tuva.

Visst låter det romantiskt? Det är bara att sätta igång planeringen.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons