Miljökatastrof på Årets bild

Årets bild 2008 är en smutsig historia, fotograferad av Karl Melander. För framställningen av det miljövänliga drivmedlet etanol har också en baksida. ”Jag fick massor av mejl efter att Svenska Dagbladet publicerat reportaget. De flesta var från människor som var skitförbannade för att de just köpt en etanolbil”, säger Karl Melander.

Publicerad
Annons

– Jag fick massor av mejl efter att Svenska Dagbladet publicerat ­reportaget. De flesta var från människor som var skitförbannade för att de just köpt en etanolbil, säger Karl Melander.

Det är förstås aldrig roligt att få skäll, men just i det här fallet fungerade kritiken som beröm. För Karl Melander menar att hans uppdrag som pressfotograf handlar om att ”visa hur verkligheten ser ut och att sprida kunskap”. Något som han bevisligen lyckades med. Den namnkunniga ­juryn föll nämligen pladask för Melanders reportage och utsåg den ­sotiga bilden till årets allra bästa med motiveringen: ”I en skakande­ bildruta slår fotografen hål på tron att etanol ska kunna frälsa oss från oljeberoendet och samtidigt ge oss en grönare och renare värld. Bilden manar till eftertanke, men ger inga svar”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons