Recension

EnstörigOemotståndlig enstöring

Nina Bouraoui har skrivit en mäktig roman om kampen för att slippa ifrån det liv som andra bestämmer åt en. Elisabeth Hjorth tar flickan i ”Enstörig” till sitt hjärta.

Elisabeth Hjorth
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Alya lever vid en gräns, det ska snart bli 1980. Platsen är Alger, alla talar om vad nästa decennium ska bära med sig. Kanske kommer metallen att ta över? Kanske blir det atomkrig, kanske kommer människor att få svårare att kommunicera med varandra. Allt detta gissande, alla försök att få saker under kontroll pågår vid sidan av Alya. Hon är någonstans mellan barn och vuxen och vill inte ha något av det hon ser, det vill säga den eviga ringdansen av likadana liv som kommer och går. ”Själv har jag alltid trott att jag ska konstruera en banbrytande apparat”, skriver hon.

De gränstillstånd Nina Bouraoui gestaltar är mystiska, gåtfulla öppningar. Det är något i hennes tonåringar som gör att de behärskar mig, de insisterar på sina upplevelser av verkligheten och gör det omöjligt att invända. Auktoriteten springer ur deras blick på världen, på en gång genomskådande och full av drömmar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons