19 udda konjunkturindikatorer

Vart är konjunkturen på väg? Tillväxt, sysselsättning och orderingång i all ära, men det finns fler sätt att mäta än att analysera industristatistik. Vad sägs om kalsongindex, antal blöjbyten eller rysk bovetekonsumtion? Här är 19 udda konjunkturindikatorer.
Text: Jonas Ohlin

Jonas Ohlin
Publicerad
Annons

Kalsongindex Alan Greenspan, som var chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserv i nästan 20 år följde noggrant försäljningen av kalsonger för att spå konjunkturen. Teorin säger att försäljningen bör vara konstant, utom i svåra ekonomiska nedgångar då män kommer vänta längre innan de köper nya kalsonger. När kalsongförsäljningen sjönk kunde man vara säker på att man var på väg in i lågkonjunktur.

Kondomförsäljning I Polen minskade plötsligt kondomförsäljningen under 2011 för första gången någonsin. Forskarna var förbryllade och försökte förklara nedgången med nya sexvanor, en äldre befolkning och katolska kyrkans motstånd. En sexologiprofessor menade dock att nedgången beror på försämrat humör och stress på grund av tuffa ekonomiska tider.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons