100 år sedan klassiska julfreden

För 100 år sedan utspelades ett av historiens mest omskrivna julfiranden. Under första världskriget tog britter och tyskar på västfronten plötsligt en paus i skyttegravarna i Belgien. I detta bildsvep får du se bilder och veta mer om den klassiska händelsen.

Johan Lindberg
Publicerad
Annons

För 100 år sedan utspelades ett av historiens mest omskrivna julfiranden. Under första världskriget tog britter och tyskar på västfronten plötsligt en paus i skyttegravarna i Belgien. Här en bild som borde ha varit otänkbar – brittiska och tyska soldater fotograferade tillsammans under kriget. I detta bildsvep får du se bilder och veta mer om den klassiska händelsen. Den här bilden är hämtad ur en okänd brittisk soldats fotoalbum. Han har skrivit ”A friendly chat with the enemy”...

Vid jultid 1914 hade första världskriget varat i ungefär ett halvt år. De flesta av soldaterna hade trott att kriget skulle vara över till julen och att de då skulle återvända som segrare. Det hade inte varit krig i Västeuropa på över 40 år och 1914 fanns ännu inte det glödande hatet mot fienden som senare skulle uppstå. Här tyska och brittiska soldater tillsammans poserande under julen 1914.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons