London, Dubai och nästan ända fram till Karachi med Benazir Bhutto

”Det här är början på en resa mot demokrati” sa Benazir Bhutto i Dubai vid tiotiden på torsdag förmiddag, innan hon gick ombord på planet tillbaka till Pakistan. Resan avslutades knappt tolv timmar senare med att hon fördes bort i en övertäckt bil efter bombattacken som dödade minst 134 människor och skadade mer än 450 av dem som kommit för att fira henne. SvD:s medarbetare Jenny Nordberg följde med på Benazir Bhuttos resa.

Publicerad
Annons

Festen började redan i London, där en grupp exilpakistanier som också var supportrar för PPP – Pakistan Peoples Party – checkade in för att möta sin ledare i Dubai. De hade sällskap av inbjudna journalister från hela världen, och tillsammans utgjorde vi ett slags märkligt flygande pr-jippo som skulle dokumentera Bhuttos återkomst och inledningen till hennes strävan efter att åter bli Pakistans premiärminister. President Pervez Musharraf, som inte själv haft perfekt kontroll över makten det senaste året, hade gjort det möjligt genom att motvilligt ge henne amnesti från anklagelserna om korruption och välkomna henne tillbaka.

Våra medresenärer PPP-medlemmarna stämde upp i högljudda kampsånger ungefär samtidigt som planets motorer startade på Heathrow, och väl i luften skickades whiskyflaskor runt medan de politiska diskussionerna rev loss under de sju timmar som följde.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons