ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Viktigt se över premier för mc

Antalet motorcyklar har ökat kraftigt de senaste 20 åren. Från ungefär 54 000 i början av 1980-talet till dagens dryga 200 000. Samtidigt har försäkringspremierna stigit med racerfart.

Leif Aspelin
Publicerad

Det finns alla skäl för en mc-ägare att jämföra premier och villkor hos de olika försäkringsbolagen. Det kan spara många tusenlappar. - Mc-försäkringar är en djungel som det är oerhört svårt att hitta i. Föraren har det kinkigare än bilägaren att hitta den bästa försäkringen, säger Christian Ridderstolpe, vd på Försäkringshjälpen.

En del saker kan mc-ägaren själv göra för att få ned försäkringskostnaden, som att skaffa robusta skyddskläder. Premien sätts också efter hur mc:n stöldskyddas och hänsyn tas till var föraren bor. Allra dyrast är det att försäkra mc:n i city i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. I en klass för sig försäkringsmässigt rullar sporthojarna. Det är motorstarka, snabba mc som ofta ägs av unga män. De är något av försäkringsbolagens skräck. - De här motorcyklarna är 10 procent av hela landets motorcykelpark men de står för den största delen av olyckorna, konstaterar Stig ”Bjucken” Björk, försäkringsexpert på SMC, Sveriges motorcyklisters centralorganisation.

Laddar…