Regionfrågan har avstannat

Landets tiotusentals lokalpolitiker måste skärpa sig om det ska bli några nya regioner i Sverige till 2015. Ansökningarna till regeringen ska in senast vid årsskiftet, men hittills har bara ett fåtal lämnats in. Det har blivit pyspunka i regionfrågan, anser utredaren Mats Sjöstrand.

Publicerad
Annons

Frågan om hur Sverigekartan ska se ut för den regionala nivån har utretts och grälats om i årtionden. Så länge Sverige ska ha tre politiska nivåer är regionnivån viktig mittemellan den kommunala och den statliga. Nästan alla partier står bakom den linjen, men det är ingen hemlighet att det största regeringspartiet, Moderaterna, har en kluven inställning. Det finns en stark falang inom Moderaterna som anser att det räcker med två politiska nivåer och att landstingen/regionerna ska bort.

Men regeringens nuvarande kompromiss går ut på att landstingen får bilda regioner om de själva vill, men de måste komma fram till det på egen hand och i ansökan ska man beskriva vilka ”bestående fördelar” det finns med att olika landsting går ihop och bildar nya storregioner. Ansökningarna måste vara inskickade senast 31 januari 2012, alltså om högst fyra månader.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons