ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ljusning i förtvivlad kamp

”Lidandets konung” är cancerns egen historia, berättad av onkologen Siddharta Mukherjee . En förtvivlad kamp där det nu går att se en ljusning. Sakprosa Lidandets konung av Siddhartha Mukherjee Övers: Roland Poirier Martinsson 704 s. Albert Bonniers Förlag

Fredrik Sjöberg
Publicerad
Annons

En gång för längesen var jag kär i en flicka från Härnösand. Jag reste dit. Det måste ha varit på sommaren, för jag minns hur vi promenerade i värmen längs folktomma gator, och antagligen var jag i den stunden lycklig. Ändå, eller kanske just därför, är mitt starkaste minne från detta besök en sentens i förgyllda järnbokstäver över porten till stadens kyrkogård. Där stod: ”Tänk på döden”.

Det var nu inget för mig, inte då, men långt senare, i mitten av 90-talet, arbetade jag några månader med att översätta boken ”Hur vi dör”, av den amerikanske kirurgen Sherwin B Nuland; en detaljerad och brutalt osentimental beskrivning av hur det går till, det där. Sedan dess lever jag ständigt med tanken, och lyckas med den som stöd glädja mig åt att vara frisk, varje dag.

Laddar…