Protesten efter blodbadet: ”USA slukar sina barn”

Foto: AOP

Se bilder från den omfattande studentprotesten i USA – en ny utställning i London visar den protestkonst som studenter och aktivister skapade i form av bilder efter blodbadet på Kent State University i Ohio, 1970.

Publicerad
Annons

När Richard Nixon 1969 blev USA:s president lovade han att snabbt trappa ned och avsluta Vietnamkriget. Men strax efter Nixons inträde i Vita huset avslöjades alarmerande uppgifter om den så kallade My Lai-massakern då amerikanska soldater, ett är tidigare, urskillningslöst hade dödat flera hundra sydvietnameser, de flesta av dem kvinnor och barn. Och när Nixon kom med beskedet om militära operationer i grannlandet Kambodja 1970 var upproret på hemmaplan igång.

När ett antal studenter på Kent State University den 4 maj 1970 protesterade mot USA:s inträde i Kambodja gick Ohio:s nationalgarde till attack mot studenterna. Tungt beväpnade soldater patrullerade runt på campusområdet och öppnade eld mot studenterna. Nationalgardet dödade fyra och skadade nio, flera av dem mycket allvarligt. Två av de döda var bara förbipasserande som inte deltog i de aktuella protesterna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons