Vägen till det stora kanskePå jakt efter livets brukanvisning

Kristoffer Leandoer är författare och kritiker i SvD.
Kristoffer Leandoer är författare och kritiker i SvD. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Kan inte tillvaron få bli som en orienteringstävling där funktionärer finns till hands för de som springer vilse bland kontrollerna? Kristoffer Leandoers nya diktsamling letar, med både humor och svartsyn, efter rätt riktning på väg mot den oundvikliga döden.

Publicerad
Annons

Fatta inget. Det var slutmålet för Kristoffer Leandoers förra diktsamling ”Övningsuppgifter”, som i 49 instruktioner ledde läsaren till en insikt om livets meningslöshet. I parodisk motsats till allt vad mindfulness vill lära oss om närvaro i nuet kom han fram till att inget spelar någon roll, eftersom vi ändå snart bara består av några askflagor.

Hur går man vidare därifrån? Nolläget verkar inte ha varit någon dum utgångspunkt för att producera böcker, för sedan diktsamlingen gavs ut 2012 har Leandoer såväl krupit under skinnet på sin egen mor i den mycket fina romanen ”September” som gett sig hän åt den franska symbolismen i den fängslande essäboken ”Slut”.  Tidigare i år kom dessutom romanen ”De försvunna böckernas bibliotek”, en svindlande konspiratorisk färd in i fiktionens labyrinter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons