”Vi har ingen valfrihet”

I dag säger vi ofta att vi ”valde” att göra si eller så, men enligt filosofen Lars Bergström är valfriheten illusorisk.
– Vi har ingen valfrihet i den meningen att vi kunde ha gjort något annat än det vi faktiskt gör.

Publicerad
Annons

Köttbullar eller strömming? Sushi eller wok? Nej, inte ens när det gäller att välja lunchmat har vi någon valfrihet värd namnet. I varje fall inte med Lars Bergströms sätt att se på saken. Han är 71 år och professor emeritus i filosofi vid Stockholms universitet och menar att valfriheten är illusorisk. Att det i dag finns cirka 170 elleverantörer att välja på har inte gjort någon skillnad.
– Vi har ingen valfrihet i den meningen att vi kunde ha gjort något annat än det vi faktiskt gör.
Vilken mat man fick i barndomshemmet, rädslan för övervikt, minnet av det äckliga potatismoset i skolmatsalen – allt styr vad man faktiskt väljer. Inte ens om man ändrar sig i sista stund och hojtar ”Nej, jag tar köttbullar i stället”, just när restaurangpersonalen räcker fram strömmingstallriken, har man haft handlingsfrihet, enligt Lars Bergström.
Han kallar sig determinist, i den betydelsen att ingen av oss har någon handlingsfrihet värd namnet. Med det följer att framtiden är oundviklig. Förr i världen försökte Lars Bergström tänka ut något bra sätt att visa att vi faktiskt har handlingsfrihet, men det har han numera gett upp efter att alla försök misslyckats.

Annons

Han är inte beredd att hålla med om att vi har en ökad valfrihet i dag.
– Till att börja med är det en väldig svårighet att bestämma hur man mäter valfrihet. Det kan inte bara handla om antalet alternativ utan också om hur olika de är.
Även om antalet alternativ blivit fler så har kanske skillnaderna blivit mindre, funderar han.
Människor använder allt oftare formuleringar som ”Jag valde att göra så eller så” i stället för att bara säga att de gjorde så. Det är en iakttagelse Lars Bergström har gjort.
– Kanske har det att göra med en tilltagande individualism, var och en ser till sina egna intressen. Det sägs ofta i en kaxig ton som om man har kontroll över saker och ting – men det tror inte jag att man har.
Om vi har valfrihet eller inte är en av de eviga frågorna.
– Ståndpunkten att vi inte har någon handlingsfrihet är inte alls ovanlig, den har funnits i hundratals år. Problemet är att den är så väldigt svår att tro på, man kan undra om någon riktigt kan tro på den. Jag själv har också den svårigheten. Men alla argument tycks peka åt det hållet. Det som talar emot är en känsla att man kunde ha gjort annorlunda.
Men en stark känsla av att man kunde ha valt att göra på något annat sätt bevisar inte att man verkligen kunde ha gjort det, menar Lars Bergström. För att göra annorlunda hade man behövt vara en annan människa.
Att vi har känslan att vi kan göra annorlunda tror Lars Bergström kan förklaras med ett utvecklingsbiologiskt resonemang, den har ett slags överlevnadsvärde som gör att man blir mer framgångsrik i livet.
– Just det här att vi människor har lyckats ta för oss så mycket beror nog bland annat på att vi har den här känslan av kontroll.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons