Brottsutredning mot Vattenfall

Riksenheten mot korruption inleder en förundersökning med anledning av att Vattenfalls styrelse felaktigt betalade ut en fallskärm på 12 miljoner kronor till förre vd:n Lars G Josefsson, kan SvD Näringsliv avslöja. Det misstänkta brottet är grov trolöshet mot huvudman.

Tove Carlén
Publicerad
Annons

Det var i fredags som Vattenfalls ordföranden Lars Westerberg lämnade sin post efter att finansmarknadsminister Peter Norman hade meddelat att han inte skulle få förnyat förtroende. Orsaken var det saftiga och felaktigt avtal som bolagets tidigare vd Lars G Josefsson fick i samband med att han lämnade sin post. Ett avtal som Westerberg hade godkänt.

Uppgörelsen innebar att Josefsson skulle få 12 månadslöner, vilket motsvarade cirka 12 miljoner kronor. Avtalet innehöll flera felaktigheter. För det första hade Josefsson inte rätt till något avgångsvederlag eftersom han inte hade sparkats. För det andra fanns det en regel som sa att han efter sin 60-årsdag inte hade rätt till någon uppsägningslön alls. Eftersom den dagen bara låg fem månader bort hade han maximalt haft rätt till 5 miljoner kronor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons