Medvetande

MINDFULNESS. Sara Blomberg njuter av sin andra föräldraledighet. Med första barnet var hon supereffektiv och svarade på mejl eller pratade i telefon samtidigt som hon ammade. Men viljan att strukturera livet in i minsta detalj gjorde henne inte lycklig. Medveten närvaro – så kallad mindfulness – blev vägen till ett helare liv.

Publicerad
Annons
Sara Blomberg njuter av sin andra föräldraledighet. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Sara Blomberg njuter av sin andra föräldraledighet.
Sara Blomberg njuter av sin andra föräldraledighet. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Det är tidig morgon. Om 20 minuter måste du sitta i bilen och vara på väg till jobbet. Den ena av dina små älsklingar har precis hällt ut tallriken med fil på golvet, den andra vägrar att äta upp. Maken står och tar det lugnt i duschen, fast han vet att du också behöver komma in på toaletten. Du känner hur magen knyter sig och stressen tar över.

Så ter livet sig för många kvinnor i 30–40-års åldern i Sverige i dag. Det är en målgrupp läkaren Ola Schenström gärna vill nå med kurser i Mindfulness.

– Kraven på dessa kvinnor är enorma. Dels ska de göra karriär, vara perfekta mödrar och dessutom se ut som modellerna i reklamen. Det är en omöjlig ekvation, säger han.

Ola Schenström kallar samhället vi lever i för ett adhd-samhälle.

Annons
Annons

– Vi kan inte hålla fokus på en sak under längre tid. I stället ­zappar vi igenom våra liv som genom tv-kanalerna. Vi är varken fullt närvarande hemma med våra familjer eller på jobbet. Detta leder till ett liv halvt levt. Att öva på mindfulness gör att vi saktar ner farten. Livet blir mera verkligt, vi ser de val vi har, stressen minskar och livskvaliteten ökar, säger han.

För Sara Blomberg var lycka likställt med en framgångsrik karriär, ett fläckfritt hem och en fritid som spenderades på gymmet. Att kontrollera tillvaron var det ­primära.

– Innan första dottern föddes hade jag planerat precis hur allt skulle gå till. Jag hade skrivit en detaljerad förlossningsplan och bestämt att mammaledigheten skulle bli den bästa perioden i mitt liv.

Men verkligheten blev en annan. Förlossningen var en kamp mot oanad smärta och mammaledigheten genomsyrades av stress.

– Motståndet mot verkligheten var i själva verket värre än verkligheten själv. Jag var missnöjd då saker inte blev som jag ville ha dem. Det sorgliga var att när saker och ting blev som jag ville så märkte jag det inte eftersom jag inte var närvarande.

Även om familjelivet utåt sett var bekymmerfritt och karriären framgångsrik saknades det något. Sara bestämde sig för att

åka på en tuff form av tyst retreat för att reda ut tankarna och se vad hon egentligen ville av livet. Strax efter gick hon en kurs i mindfulness som på allvar gav henne nya förutsättningar att hantera vardagen. Den andra förlossningen beskriver hon som en stor lektion i närvaroträning som gav henne möjlighet att uppleva den till fullo.

– Att lära mig släppa kontrollen och lita på nuet har varit avgörande i mitt liv. Mindfullness är mitt verktyg att minska onödigt ältande.

Saras liv i dag ser utifrån om möjligt ännu stressigare ut. Hon har förutom tvååriga Klara en fyramånaders baby. Hela familjen bor i en tillfällig bostad, i väntan på att flytta, med ouppackade flyttkartonger.

Trots det strålar hon av lycka och inre lugn. Sedan i våras utbildar hon sig till mindfulnessinstruktör för att kunna hjälpa andra kvinnor att utveckla sin medvetna närvaro. Hon berättar hur amningen utgör hennes dagliga träningstillfälle till skillnad från förra mammaledigheten då hon svarade på mejl eller pratade i telefon samtidigt.

– Jag passar på att göra när­varo­övningar i mina dagliga rutiner. Det betyder inte att jag inte tycker det är jobbigt när båda barnen skriker unisont. Men när jag förhåller mig medvetet närvarande överrumplas jag inte av mina egna känslor och reaktioner. Och det är frihet.

Magdalena Mecweld

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons