Ingves: ”Ytterst tacksamma” för bankernas vinster

Alla ska vara ”ytterst tacksamma” för att de svenska bankerna gör så stora vinster. Det säger riksbankschefen Stefan Ingves i en intervju med SvD Näringsliv. Samtidigt betonar han att skillnaden på Riksbankens reporänta och bolåneräntan kommer att vara fortsatt hög framöver. - Vi lever i en annan värld nu, säger han.

Carolina Neurath
Publicerad
Annons

Sedan Riksbanken sänkte reporäntan i mitten av februari till 1,50 procent har debatten om bolånen och bankernas vinster ökat i intensitet. Frågan som stötts och blötts är varför bankerna inte sänker bolåneräntan i samma takt. Den graf som Riksbanken publicerade vid räntesänkningens presskonferens, som visade skillnaden mellan reporäntan och bankernas tremånadersränta, har cirkulerat i många medier och liknats vid bankernas vinster på bolån.

– Det här har tilldragit sig väldigt mycket uppmärksamhet på senaste tiden, men man kan inte driva bankverksamhet genom att låna upp alla bolånepengarna på tre månader. Det fungerar inte. På sista tiden har man tittat väldigt mycket på reporäntan och tremånadersräntan. Men där emellan har man ett antal komponenter som påverkar, säger Stefan Ingves.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons