De tunga namnens skulptör

Den svenske skulptören Gudmar Olovson bor och arbetar i Paris sedan nära ett halvsekel. Den klassiska porträttkonsten är hans ideal och berömdheterna han avbildat är många: franska presidenter, svenske kungen, Ingrid Bergman. En ny bok skildrar hans konstnärskap.

Publicerad
Gudmar Olovson i arbete med ett gipshuvud av en fransk poet.

Gudmar Olovson i arbete med ett gipshuvud av en fransk poet.

Annons

Få svenska konstnärer torde ha fått uppdraget att göra byster av franska storheter som tidigare presidenterna Charles de Gaulle, Georges Pompidou och Jacques Chirac. Men nu finns de att beskåda på olika prominenta platser i Frankrike.
En vårdag träffas vi i Gudmar Olovsons ateljé på rue Saint-Charles i femtonde arrondissementet i Paris. Sedan slutet av 1950-talet har Stockholmsgrabben, egentligen född i Boden, varit Paris trogen. Och blivit en del av det officiella Frankrike.
Ateljén bär spår av alla de tunga namn han avbildat i byster eller skulpturer.
Från ovan nämnda franska presidenter till Jacob Wallenberg och Ingrid Bergman eller Philippe de Rothschild och teatermannen Lars Schmidt. Eller den gamle socialistledaren och vältalaren Jean Jaurès som mördades på Café Croissant på rue Montmartre kvällen före första världskrigets utbrott sedan han just avslutat ännu en flammande artikel mot den slakt som obönhörligt nalkades.

Socialisten Jaurès kanske inte är vad man omedelbart förknippar med Gudmar Olovsons politiska sympatier. Men han bryter snabbt av:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons