Blodfettmedel utan säker effekt

De uppseendeväckande resultaten i en kontroversiell studie att ett nytt preparat mot blodfetter inte har någon effekt bekräftas nu officiellt. Frågetecknen runt världens mest sålda läkemedel består, liksom kritiken mot läkemedelsföretagens agerande.

Inger Atterstam
Publicerad
Annons

Det har stormat rejält främst i USA runt det som kommit att kallas Enhance-studien under de senaste månaderna. Enhance är en läkemedelstestning under ledning av holländska forskare där det välkända ”gamla” blodfettsänkande preparatet simvastatin ensamt jämfördes med simavastatin plus ett nytt fettsänkande preparat som i Sverige heter Ezetrol. I USA finns ett storsäljande medel som kombinerar dessa båda substanser och som kallas Vytorin (ännu ej godkänt i Europa).

Både Ezetrol och Vytorin har marknadsförts kraftfullt - inte minst i USA - med argumentet att preparaten sänker det onda kolesterol LDL mycket bättre än sedvanliga blodfettsänkare, främst de så kallade statinerna. De nya medlen tillverkas och säljs av två läkemedelsföretag, Merck MSD och Schering-Plough, som också betalade studien.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons