Nytt lagförslag stoppar inte skattesmäll

Beskattningen av riskkapitalister har lett till en infekterad strid mellan Skatteverket och riskkapitalbranschen. Dock ser det inte ut som om Borgs kritiserade skatteförslag kan rädda kapitalbolagens anställda från en rejäl skattesmäll.

Publicerad
Annons

Skatteverkets granskning av de svenska riskkapitalbolagen har lett till en upptaxering av en rad välkända personer i branschen med sammanlagt runt 1,8 miljarder kronor. Nu spekuleras det i huruvida Finansdepartementets nya förslag för beskattning av utdelningar från riskkapitalfonder kommer att påverka bolagens möjligheter att överklaga beslutet.

Finansdepartementets nya förslag innebär att beskattningen av riskkapitalbolagens vinster delas upp i inkomstslagen tjänst och kapital, där de första 5 miljonerna beskattas som tjänst, medan övriga vinster beskattas som kapital med 30 procent. Skatteverkets tidigare upptaxeringsbeslut bygger på att vinstandelarna för delägarna i riskkapitalfonder beskattas enligt samma regler som inkomst av tjänst, med en skattesats på cirka 57 procent.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons