Ipren ökar risk för hjärtinfarkt

Misstankarna att också flera av de allra vanligaste smärtlindringsmedlen ökar risken för hjärtinfarkt stärks av de två hittills största undersökningarna. Bland annat pekas de storsäljande preparaten Ipren och Voltaren ut.

Inger Atterstam
Publicerad
Annons

Det började förra året med att det storsäljande smärtpreparatet Vioxx snabbt drogs in från marknaden av läkemedelsföretaget Merck därför att det visat sig öka risken för hjärtinfarkt.
Vioxx tillhörde tillsammans med främst Celebra och Bextra den nya generationen smärtlindringspreparat kallade coxiber eller Cox 2-hämmare. De hade hårdlanserats sedan 1999 som mer skonsamma mot magen jämfört med de andra konventionella smärtmedeln.
Vioxxs och senare Bextras snöpliga förtida sorti satte fokus på eventuella hjärtrisker både med övriga coxiber och de äldre etablerade värkmedlen med likartad effekt. De kallas NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska medel) och består av femton olika preparatgrupper, bland dem välkända produkter som Ipren, Brufen, Voltaren och Naproxen.

I USA införde amerikanska läkemedelsverket FDA nyligen varningstexter på samtliga NSAID-medel där hjärtsjuka avråds att använda dem. Europeiska läkemedelsverket EMEA startade samtidigt - som SvD rapporterat - en stor genomgång av samtliga
preparat för att kartlägga eventuella hjärtrisker.
Nu offentliggörs de hittills två största undersökningarna av detta samband. I båda pekas vissa av preparaten ut som extra farliga för hjärtat, även om riskökningarna är modesta och flera invändningar kan göras mot studierna.
I den ena ingår nästan 10 000 patienter i Storbritannien som fått hjärtinfarkt mellan 2000 och 2004. Deras journaler hos respektive husläkare jämfördes med journalerna från 86 000 britter som inte drabbats av hjärtattack.
Resultatet som presenteras i dag i den brittiska läkartidningen BMJ:s webbupplaga visar på en ökad hjärtrisk för dem som ätit dessa piller tre månader före hjärtattacken jämfört med dem som inte använt dessa mediciner under tre år för undersökningen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons