Taskspeleriet hotar Saabs existens

Norge övervägde aldrig ens Jas Gripen-systemet som alternativ till amerikanska F-35, Joint Strike Fighter. 55-miljardersupphandlingen som avgjordes 2008 var ett taskspeleri, visar den diplomatiska korrespondensen som avslöjats av Wikileaks.

Publicerad
Annons

Jas Gripen fanns med i den officiella bilden som ett alibi för att upphandlingen skulle se ut som vore det ett val mellan två likvärdiga konkurrenter medan såväl den norska försvarsledningen och regeringen tillsammans med USA redan var överens om köpet.

Så sent som den 18 juni 2008 skrev överbefälhavarna i Sverige, Finland och Norge ett gemensamt debattinlägg på Svenska Dagbladets debattsida, Brännpunkt, där de hävdade att det är nödvändigt att utveckla det militära samarbetet mellan de nordiska länderna. I artikeln, som naturligtvis passerat politiska ögon i respektive land, pekade de tre generalerna ut ett stor antal områden där man borde fördjupa samarbetet, bland annat gällde det utbildning transporter och drift av baser, luftövervakning och övningsfält.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons