Analys

Andreas Cervenka:Sveriges nygamla sedelpress

Andreas Cervenka

Vad sägs om att bli aktieägare i ett anrikt svenskt industriföretag som växte med 150 procent ifjol, har en lönsamhet som utklassar läkemedelsbolagens och som ruvar på tillgångar värda mer än halva Sveriges BNP? Grattis, det är du redan.

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Vad tjänar Sverige mest pengar på? Om frågan ställts till en lagom punschdoftande man med monokel vid förra sekelskiftet hade beskedet sannolikt blivit: skogen och malmen. 2011 skulle en nioåring med Iphoneömt pekfinger kanske dra till med Spotify och Skype medan föräldrarna möjligen hade gissat på Ericssons basstationer eller lastbilar från Volvo. Men över hundra år och några tiotusentals svenska innovationer senare verkar svaret vara: skogen och malmen.

I alla fall om måttstocken är Sveriges nettoexport, det vill säga värdet av det som vi säljer till utlandet minus kostnaden för de varor som vi måste köpa in. Det svenska tigerekonomiåret 2010 drog exporten av skogs- och mineralvaror in tillsammans 125 miljarder netto till landet, jämfört med 59 miljarder för verkstadsvaror och 4 miljarder för vägfordon. Skogen inbringade ensam 97 miljarder och mineralvaror 28 miljarder. I en tid när förlustföretag som bygger på att produkten är gratis kan värderas till 50 miljarder kronor (läs Skype) tycks det som om affärsidéer med flera hundra år på nacken faktiskt är förvånansvärt bärkraftiga.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons