Recension

FörsoningLysande filmatisering

Filmatisering. Sällan blir bra böcker bra filmer. Bäst brukar det lyckas när filmen förhåller sig fritt till den litterära förlagan. Men Joe Wright har i Försoning lyckats göra en lysande film av en lysande bok - och samtidigt vara författaren Ian McEwan trogen.

Jeanette Gentele
Publicerad
Annons

Att göra en bra film av en bra roman är en svår konst. Som avskräckande exempel kan nämnas filmatiseringen av Philip Roths briljanta Skamfläcken som blev en texttrogen men rent pinsamt platt film med de felbesatta Anthony Hopkins och Nicole Kidman i rollerna.

Ian McEwan är brittisk litteraturs just nu klarast lysande stjärna. 2004 gjorde Roger Mitchell en filmatisering av hans utmärkta men svåra roman Kärlekens raseri. Det blev inte helt lyckat. Nu har Joe Wright gett sig på ytterligare en roman, Försoning, och man kan bara ge sig hän. En fantastisk bok har blivit en lika fantastisk film. Tonen, tvetydigheten och tragedin - allt finns där överflyttat till en bildmagi av sällan skådat slag. Dramatikern Christopher Hampton som skrivit manuset bör naturligtvis också framhävas.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons