Kärlek och hat på nätet

PÅ ALLAS LÄPPAR
Debatten om hatet och mobbningen på internet har i veckan blossat upp i tidningar och tv igen. Men man kritiserar inte sociala medier ostraffat. Nätevangelisterna slår snabbt tillbaka.

Tobias Brandel
Publicerad
Annons

Nät-trollen, personerna som skriver aggressiva inlägg i kommentarsfälten på bloggar och tidningssajter, har åter kommit ut i solen. Nu är det författaren Marcus Birro som meddelat att han efter en av sina krönikor kränkts så hårt på nätet att han ämnar gå i exil, och UR:s nya sexualupplysningsfilm Sex på kartan som har lett till hundratusentals rasistiska nätkommentarer, uppgav UR. Datainspektionen meddelade i fredags också att hälften av alla ungdomar utsatts för ”facerape”, det vill säga fått sina Facebooksidor kapade av någon som skriver elakheter i deras namn.

Näthatet debatteras också livligt på den arena som debatten handlar om – de sociala medierna. Men här rör det sig istället om en hård kritik av debatten i sig. Den samlade Twitterkåren har blixtsnabbt ryckt ut till internets försvar och lanserat motuttrycket ”nätkärlek” och listat positiva saker man kan göra på nätet: störta diktatorer, möta sin framtida make, få hjälp med teknikstrul eller trycka ”gilla” på Facebook.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons